Kerststress, blijf ademen!

Gepubliceerd op 23 december 2022 om 11:09

Kerststress, blijf ademen!

We hebben allemaal te maken met stress het is een onontkoombaar onderdeel van ons leven. Zeker in deze periode zo vlak voor de feestdagen.  Hoe kunnen we  hier dan de komende dagen beter mee omgaan? Dat is waar ademwerk om de hoek komt kijken. Ademwerk helpt je stress te verminderen door je te concentreren op je ademhaling.

Stress

Stress is een natuurlijke fysiologische reactie op een externe stimulans. Het is een beschermingsmechanisme dat ons motiveert om veranderingen in ons leven aan te brengen. Wanneer we geconfronteerd worden met een bedreiging, laat ons lichaam hormonen zoals adrenaline en cortisol vrij om ons voor te bereiden om te vechten of te vluchten. Dit staat bekend als de vecht-of-vluchtreactie. Stress kan een positieve kracht zijn als het ons motiveert om actie te ondernemen. Maar als het chronisch wordt, kan het negatieve gevolgen hebben voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

 

Oorzaken van stress

De meest voorkomende oorzaken van stress zijn:

 • Werk: Of het nu te veel of te weinig werk is, werk kan een belangrijke bron van stress zijn.
 • Relaties: Moeilijke relaties met familie, vrienden of partners kunnen tot stress leiden.
 • Geld: Financiële zorgen en schulden kunnen een enorme bron van stress zijn.
 • Gezondheid: Gezondheidsproblemen kunnen stress veroorzaken, zowel lichamelijk als geestelijk.
 • Omgeving: Leven in een lawaaierige of drukke omgeving kan stress veroorzaken.

 

Symptomen van stress

Stress kan zich op verschillende manieren uiten. Enkele van de meest voorkomende symptomen van stress zijn:

 • Fysiek: Hoofdpijn, vermoeidheid, spierspanning en slaapproblemen.
 • Emotioneel: Angst, prikkelbaarheid, rusteloosheid en depressie.
 • Cognitief: Concentratieproblemen, vergeetachtigheid en op hol geslagen gedachten.

 

Ademwerk als optie voor stressrelease

Ademwerk is een krachtig middel om stress te verminderen. Het kan je helpen je meer bewust te worden van je gedachten en gevoelens, en hoe die je lichaam beïnvloeden. Het kan je ook helpen een beter begrip van jezelf en je emoties te ontwikkelen. Van ademwerk is bewezen dat het stress vermindert, mentale helderheid verbetert en fysieke en mentale prestaties verbetert. Het kan je ook helpen een gevoel van welzijn en gemoedsrust te creëren.

 

Wat is ademwerk?

Ademwerk is een praktijk die ademhalingstechnieken gebruikt om de geest en het lichaam bewust te maken. Het helpt ons bewuster te worden van onze gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. Het doel is lichaam en geest in balans te brengen en ons te helpen een groter gevoel van welzijn te creëren.

 

Twee technieken

Ademwerk is gemakkelijk in te passen in je dagelijks leven. Alles wat je nodig hebt is een comfortabele plek om te zitten of te liggen, en je lichaam. Hier volgen enkele stappen om je op weg te helpen:

 1. Zoek een comfortabele plek om te zitten of te liggen.
 2. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling.
 3. Begin je adem te verdiepen.
 4. Adem in via je neus en uit via de mond.
 5. Vertraag je ademhaling (adem langer uit 7 seconden,  dan in 4 seconden)
 6. Merk op hoe je lichaam en geest (fysieke, mentale en emotionele sensaties) reageert op deze vertraging.
 7. Probeer het minimaal 5-10 minuten vol te houden
 8. Kom na de oefening weer rustig terug in het hier en u
 9. Activeer je lichaam met wat rek- en strekoefeningen

 

Een tweede techniek die je vandaag toe kan passen is de BOX-breathing. Een ademhalingstechniek die onder andere door de Navy Seals wordt toegepast in stressvolle situaties

 • 4 seconden inademen
 • 4 seconden adem vasthouden
 • 4 seconden uitademen
 • 4 seconden de vasthouden

 

Maak tijd voor jouw ademwerk

Ademwerk is een krachtig middel om stress en angst te verminderen, maar het vergt oefening om er het meeste uit te halen. Hier zijn enkele tips om u te helpen het meeste uit uw ademwerkpraktijk te halen:

 • Maak tijd vrij voor de praktijk: Trek elke dag een paar minuten uit om ademwerk te oefenen. Zo wordt het een vast onderdeel van je leven.
 • Zoek een comfortabele houding: Zoek een comfortabele houding waarin u diep en gemakkelijk kunt ademen. Dit zal u helpen te ontspannen en het meeste uit uw oefening te halen.
 • Blijf consequent: Consistentie is de sleutel als het gaat om ademwerk. Zorg ervoor dat je regelmatig oefent om er het meeste uit te halen.
 • Luister naar je lichaam: Let op hoe je lichaam zich voelt voor, tijdens en na je oefening. Dit zal je helpen om te weten wat voor jou het beste werkt.

Ademwerk is een krachtig middel om stress en angst te verminderen. Het kan je helpen een gevoel van welzijn en gemoedsrust te kweken. Er zijn veel verschillende technieken die je kunt gebruiken om stress en angst te verminderen met ademwerk, en het vergt oefening om er het meeste uit te halen.

Wil je meer weten over ademtechnieken en een bijzondere ervaring beleven. Voel je vrij en maak een afspraak.


«