Transformerend ademwerk bij burn-out

Gepubliceerd op 15 april 2022 om 12:28

Afgelopen week kwam er een cliënte bij mij langs voor een ademsessie. De cliënte (Margret, fictieve naam) is al langer uit de running vanwege een heftige burn-out. Margret is een vrouw van rond de 40 jaar, moeder van 2 kinderen (9 en 6 jaar). Margret is altijd druk in de weer geweest en heeft haar sporen verdiend als manager binnen een uitzendorganisatie, de laatste jaren waren erg druk.

Te veel gewerkt, te lang haar klachten genegeerd, te hard voor zichzelf , te weinig aan zichzelf gedacht. De rest aan te…. kun je mogelijk zelf wel aanvullen. Ik had haar al enkele maanden eerder uitgenodigd om een keer bij mij langs te komen. Vandaag was de dag dat ze het durfde.  Ze gaf bij binnenkomst direct aan dat ze het erg spannend vond. Om hier  aanwezig te zijn en dat ze onze afspraak menig keer vast wilde leggen maar het ergens toch te spannend vond. Iets wat ik heel erg goed begrijp.

De techniek die ik vaak tijdens ademsessies toepas, is de verbonden ademhaling een techniek die zeker wat lost maakt, bij iedereen. Deze techniek wordt ook wel de rebirthing techniek genoemd en er zullen ongetwijfeld meerdere namen voor bestaan. Wat ik er nu over kwijt wil is dat deze ademhalingstechniek helpt op verschillende niveaus, fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Opgeblazen

Ondanks dat het nu, enkele maanden na haar uitval stukken beter gaat heeft ze nog veel klachten. Ze voelt zich letterlijk vol. Opgeblazen. Ze beschrijft het als een gevoel dat je vast wel herkent. Het jaarlijkse kerstmaal, je hebt heerlijk gegeten maar je net too much. Dat gevoel heeft zij al enkele maanden. Mogelijk al veel langer maar nu is ze zich er bewust van. In het gesprek geeft ze aan dat ook haar eetlust weg is. Geen behoefte. Ze zou zo graag weer zin willen hebben in eten. Zin om weer te genieten van een lekker maaltijd. Samen met haar kinderen en man aan tafel. Genieten met een wijntje erbij , etc. Haar ogen twinkelen.

Haar intentie

Ik vraag aan Margret nog iets meer door over hoe ze zich nu voelt en hoe ze zich graag zou willen voelen. Samen onderzoeken we wat de intentie van de ademsessie gaat zijn. Ze wil ruimte voor zichzelf creëren voor meer rust. Maar hoe? Het blijft enkele minuten stil. Ik weet het al wel maar, het is de kunst dat Margret zelf haar antwoord geeft op de Hoe-vraag. Ze kijkt mij aan en zegt: “Eigenlijk is het heel simpel.  Ik wil meer ruimte in mijzelf creëren.” Mooi, ik hoef er niks meer aan toevoegen.

De ademsessie

Ik leg Margret uit hoe de sessie verloopt. In eerste instantie landen we in het hier en nu door een zogenaamde body-scan. Vervolgens gaan we aan de slag met het actieve gedeelte van de ademsessie en we sluiten het af met een meditatieve, rust fase. Een fase waarin de ervaringen uit het actieve ademgedeelte kunnen worden geïntegreerd.

Wat er in de ademsessie gebeurt, is heel erg afhankelijk van cliënt tot cliënt. De wijze waarop iemand ademhaalt geeft veel informatie. Het lichaam liegt niet. Het lichaam geeft aan wat er aan de hand is. Ademt iemand niet of juist wel vanuit de buik, het middenrif of de borstkas dat is allemaal informatie. Informatie die ik kan gebruiken in de sessie. Buiten het wel of niet ademen in de verschillende gebieden (onderbuik, middenrif, borstkast) reageert het lichaam ook op veel verschillende manieren.

Mensen kunnen spontaan gaan huilen, trillen, heftig bewegen met hun handen voeten of schreeuwen. Mensen krijgen kramp in hun handen, voeten, krijgen het koud of weer warm. Alles is mogelijk. Ik zie het zo. Mensen laten daadwerkelijk los. Wat er ook gebeurt ik kan volledig vertrouwen op dat proces. Zo ook bij Margret, tijdens het actieve gedeelte van de ademsessie beginnen haar handen in eerste instantie te tintelen en trilt het hele lichaam en heeft ze in het laatste gedeelte van de sessie koud. Margret is ook aan het loslaten. Ik begeleid haar in dit proces. Ze kan volledig op mij vertrouwen. Na het actieve gedeelte laat ik haar tot rust komen. Zodat ze in de meditatieve fase alles kan verwerken. De hele sessie gebruik ik muziek ter ondersteuning.

Bizar

Margret opent aan het einde van de sessie haar ogen. Ze kijkt mij met een verbaasde blik aan. Ik schenk een glas water voor haar in. Bizar! zegt ze. Echt heel apart dit. Ik kan het niet bevatten. Echt niet Koen. Ik voel mij heel licht en helder. Ik ben mijn opgeblazen gevoel kwijt! Ik voel echt ruimte in mijn lichaam.  Margret en ik praten nog even na over de sessie. Margret is opgelucht. Ik vraag haar wat ze hierna gaat doen.

Ze antwoordt, ik ga een heel lekker belegd broodje halen en dat opeten in de zon. Achter in mijn tuin. Ik heb letterlijk en figuurlijk meer ruimte in mijn lichaam. Enkele dagen na de sessie app ik haar even met de vraag hoe het nu is. Ze appt terug en schrijft dat ze nog nooit zo’n lekker broodje heeft gegeten. Ik vraag of haar opgeblazen gevoel nog steeds weg is. Ze geeft aan dat ze nog steeds veel ruimte ervaart en meer geniet. Ze schrijft dat ze vanavond met haar man en kinderen uit gaat eten!

Binnenkort komt ze bij mij langs voor een tweede sessie om nog meer in haar kracht te kunnen komen.


 »